Aproape tot ceea ce facem în viață este să căutăm siguranța. Practic, odată ce depășim etapa adolescenței, activitățile noastre se înscriu sub umbrela acestei siguranțe iluzorii.
Vrem bani. Banii ne asigură siguranța zilei de mâine.
Vrem o casă. Casa este siguranța locului unde te poți întoarce oricând, iar totul este aranjat așa cum îți place ție. În casă nu te plouă, nu te ninge, totul este perfect.
Vrem o familie. Familia reprezintă siguranța emoțională, reprezintă siguranța viitorului tău. Oamenii din jurul tău, oameni dragi pe care te poți baza necondiționat. Bineînțeles, în cazul în care ai știut să alegi.
Vrem o mașină sigură. Să fie mare, să aibă centuri de siguranță, cât mai multe airbag-uri, cât mai multe sisteme de protecție. Asta deoarece suntem conștienți că traficul este un loc extrem de periculos.
Evităm pe cât posibil locurile și activitățile periculoase, care ne pot afecta fizic sau emoțional, renunțăm la oamenii care ne-au rănit și astfel creăm bula noastră de siguranță. O bulă de săpun însă, pentru că uneori descoperim pe propria piele că incertitudinea face parte din viață, oricât ne-am strădui noi.
Am inventat o mulțime de metode și sisteme de protecție: asigurări de sănătate, coduri și proceduri pentru industria alimentară și farmaceutică, norme de protecție a muncii și câte și mai câte.
Până într-un punct, nu este nimic rău în asta. Doar că vine o zi când intrăm pe piețele de capital. Și tot universul nostru se schimbă.
Greșeala cea mai mare a investitorului novice este să se bazeze în continuare pe siguranță și predictibilitate. De aceea se fac analize, fundamentale, tehnice, indicatori micro și macro. De aceea au apărut ordine stop loss și take profit, roboți și alte instrumente care să aducă un strop de siguranță și predictibilitate.
Dar piața de capital este fundamental impredictibilă, este haos organizat, primează emoțiile și mai puțin rațiunea. Iar fără înțelegerea profundă a acestor aspecte, sănătatea mentală și emoțională a investitorului va avea de suferit.
Așadar, ce se poate face? Sunt două aspecte aici: renunțarea la certitudine dar adoptarea a cât mai multe măsuri de siguranță și schimbarea tipologiei de gândire din căutarea previzibilității la evaluarea scenariilor posibile și probabile.
Să ne imaginăm un lucru: este dimineață și plecăm la serviciu. Ieșim pe ușă, ea se închide în urma noastră automat. Apăsăm butonul de la lift și el vine. Deschidem mașina din telecomandă, pornim motorul și ea demarează de pe loc. Toate aceste lucruri ni se par normale și obișnuite, ele ne păstrează liniștea mentală. Dar ce se întâmplă dacă apăsăm pe buton și liftul nu mai vine? Sau mașina nu mai pornește? Sau o dată la câteva răsuciri de volan, acesta își schimbă haotic direcția astfel încât rotația volanului spre dreapta face ca mașina să vireze spre stânga? Astfel de lucruri, repetate în viața reală, ar fi un adevărat coșmar.
Numai că fix asta se întâmplă pe piața de capital. Să luăm un exemplu concret: NVIDIA. De fiecare dată când rezultatele financiare au fost bune, prețul acțiunilor a crescut. Ba chiar au explodat. Dar totuși, în noiembrie 2023, în ciuda unor rezultate excelente, acțiunile companiei au coborât. Iar astfel de exemple sunt nenumărate.
Un investitor nepregătit psihologic va avea mari dificultăți în a gestiona corect astfel de situații. Drept urmare, pe piața de capital se lucrează cu scenarii și probabilități. Astfel, investitorul pregătit va avea mereu cel puțin un plan alternativ care să acopere mișcările neprevăzute ale pieței.
Dacă ar fi să ne raportăm la exemplul de mai sus din viața reală, poate că într-o dimineață ușa nu se mai încuie în urma ta automat. Dar ai o cheie la tine și o încui manual sau rogi un vecin să aibă grijă de casă. Poate că mașina nu mai pornește dar ai un mijloc de transport alternativ. Și tot așa.
Schimbarea psihologică la care mă refer nu este deloc ușoară, întrucât atacă toate condiționările noastre legate de siguranță și predictibilitate. De aceea piața de capital face o mulțime de victime. Acesta este motivul pentru care noii investitori ar trebui să înceapă prin a înțelege și a adopta o mentalitate diferită, cea bazată pe probabilități, absolut necesară succesului.
Pe Clubul Investitorilor vei găsi o mulțime de materiale în acest sens, pe care este bine să le parcurgi înainte de a-ți investi banii munciți din greu. Mult succes!