Cum îmi aleg brokerul?

Dan Truția
-
-
noiembrie 24, 2023
Siguranța investițiilor tale depinde de alegerea corectă a unui broker. Descoperă cum evaluezi o companie de brokeraj.

Înainte de a vorbi despre cum ne alegem brokerul, hai să stabilim care este rolul său în activitățile noastre. Vom vedea astfel că de broker depind cele mai multe aspecte și mai ales costurile pe termen lung ale investițiilor noastre.

Care este deci rolul brokerului?

Compania de brokeraj este acea entitate care ne asigură accesul pe piețele de capital, sau burse numite pe scurt. Brokerul este intermediarul tuturor tranzacțiilor efectuate de investitorii de retail, deoarece aceștia nu au acces la piață în mod direct.

Pe vremuri brokerii erau sunați la telefon, dar acum totul se petrece online. De aceea procesul de lucru a devenit foarte ușor, companiile de brokeraj punând la dispoziția clienților lor o gamă largă de platforme cu ajutorul cărora se pot executa operațiuni în piață.

La ce să fim atenți atunci când alegem un broker

Există câteva aspecte fundamentale pe care e bine să le luăm în considerare atunci când alegem o companie de brokeraj. Asemenea unei bănci, brokerul deține în custodie finanțele noastre, așadar trebuie maxim de atenție cu cine lucrăm.

Vechimea în piață

De obicei vechimea unei companii de brokeraj este o garanție asupra profesionalismului și a calității serviciilor oferite. De verificat deci, înainte de a deschide contul, de cât timp există firma și în câte țări activează, mai ales pentru piețele internaționale.

Certificările și organismele de supraveghere

Domeniul financiar este riguros supravegheat, așa cum sunt și băncile, societățile de asigurări și în general companiile care lucrează cu sume mari de bani. Și pentru brokeri există organisme de certificare, atât locale cât și internaționale. Cu cât mai multe certificări, cu atât mai bine, aceasta este regula de bază.

Segregarea conturilor

Un broker care se respectă va păstra banii clienților în conturi separate de propriile fonduri. Astfel, în caz de fraude sau de intrare în insolvență, banii investitorilor sunt protejați. Informația poate fi verificată pe site-urile de prezentare ale companiilor. Atenție însă că brokerii specializați pe cripto nu beneficiază de reglementări la fel de drastice ca cei tradiționali deci trebuie mai multă precauție atunci când alegem acest domeniu.

Alte aspecte

Odată ce am rezolvat aspectele legate de siguranță, rămân cele care țin de necesitățile particulare. Astfel, avem de luat în calcul cel puțin următoarele:

Costurile de utilizare

Este mult de povestit aici, deoarece costurile sunt împărțite în multe forme. Fie că vorbim de taxe de administrare, deținere, comisioane de cumpărare-vânzare, puncte swap, există o multitudine de cifre de analizat, deoarece ele diferă în funcție de instrumentele financiare vizate de investitori.

Varietatea de instrumente disponibile

Urmărim ca brokerul să ne ofere acces la instrumentele financiare pe care le dorim în portofoliul nostru. Fie că vorbim despre acțiuni, titluri, ETF-uri sau instrumente derivate, o documentare prealabilă ne ferește de surprize neplăcute.

Facilitățile platformei de tranzacționare

Sub acest aspect e bine să se verifice cum arată și ce funcționalități are platforma de tranzacționare, fie că vorbim despre varianta desktop sau de aplicații mobile. Majoritatea companiilor oferă conturi demo care pot fi folosite o perioadă și astfel investitorii se pot familiariza cu platformele oferite.

Accesul la materiale educaționale și informații din piață

Acestea se află la baza deciziilor de cumpărare și vânzare. Desigur, pot fi obținute și din alte surse dar este mai convenabil să fie toate grupate pe aceeași platformă. Cât despre partea de educație, mai ales pentru început, astfel de materiale sunt binevenite.

În încheiere

Am trecut în revistă până acum principalele aspecte la care este bine să ne uităm atunci când alegem un broker. Bineînțeles, mai există și altele, legate de partea legală, de partea de taxe și impozite, transferuri de active, strategii de risc, ușurință de utilizare, etc.

Iar acum, a sosit momentul să îți alegi la rândul tău un broker și să începi să-ți construiești portofoliul dorit. Mult succes!

Dacă îți dorești să fii independent financiar sau pur și simplu să câștigi mai mulți bani, am dat startul programului complet de inițiere în investiții De la Zero la Independența Financiară. Click aici pentru mai multe detalii, bonusuri și înscriere »