Cele patru etape ale prosperității financiare

Dan Truția
-
-
noiembrie 27, 2023
Atingerea prosperității financiare depinde de o strategie bine pusă la punct. Descoperă etapele planului tău de libertate financiară.

Salutare investitorule, astăzi o să-ți vorbesc despre etapele prosperității financiare. Din păcate în școală nu te învață nimeni cum să generezi venituri, ce sunt banii și cum să îi gestionezi corect pentru tine și familia ta. Astfel, marea majoritate a oamenilor ce fac? Își iau un job, câștigă lunar niște bani din care plătesc cheltuielile iar ceea ce rămâne, dacă mai rămâne este de obicei economisit sub formă de depozite bancare.

Mai mult de atât, multora nu le este clar e înseamnă să faci o investiție și astfel își mută banii în poveri financiare, cum ar fi casa și mașina personală, considerând că-și investesc banii cu cap. Alții, ceva mai întreprinzători, cumpără o casă sau un apartament pe care îl dau în chirie. Este un pas în plus, desigur, dar se poate și mai bine.

Așadar, hai să lămurim împreună câteva aspecte fundamentale ale educației financiare.

Economiile nu sunt ceea ce crezi

Poate și ca moștenire din generațiile anterioare, marea majoritate a românilor sunt axați pe economisire. La bază nu este ceva rău, doar că odată ce ai fonduri economisite, cea mai proastă alegere este să îi ții la saltea sau în depozite bancare primind o dobândă jalnică. Sau la fel, unii oameni mai întreprinzători cumpără unități la diverse fonduri de investiții și asigurări pentru o dobândă cu 1-2% mai mare decât un depozit. Se poate și mai bine? Absolut.

Așadar, cum ar trebui procedat cu economiile? Ei bine, în primă fază ar fi bine să se constituie fondurile de urgență. Astfel economiile rămase devin baza investițiilor tale, prin care să obții venituri pasive și să beneficiezi de dobânda compusă.

Investițiile nu sunt ceea ce crezi

Voi reveni acum asupra ideii de investiție versus cheltuială. Sau, mai bine spus, activ versus pasiv. Un activ este un instrument care îți aduce bani. Poate fi o afacere, pot fi acțiuni, pot fi imobiliare închiriate, opere de artă pe care le-ai creat, cursuri, etc. Pasivele sunt acele dețineri care îți consumă sume de bani. De exemplu casa personală, mașina personală, un teren nefolosit, telefoane mobile și laptopuri (exceptând cazul în care sunt folosite în afacerile tale). Toate acestea sunt consumatoare de bani.

Primul pas pe care poți să îl faci, după ce ai înțeles foarte clar ce anume îți aduce bani și ce îți consumă banii, este să îți faci o listă și să îți evaluezi atât veniturile și cheltuielile. Apoi gândește-te cum poți reduce cheltuielile și poți crește veniturile. Vei găsi în programele Clubului Investitorilor materiale care să te ajute în această direcție. Nu uita că un venit mare nu înseamnă nimic dacă și cheltuielile sunt mari. Averea unui om educat financiar are la bază venituri mari și, raportat la ele, cheltuieli mici. Un Mercedes de 50.000 EUR luat în leasing la un salariu de 2000 de EUR pe lună nu înseamnă bogăție ci datorie grea.

Etapele prosperității financiare

Dacă m-ai urmărit până aici, a sosit momentul să-ți dezvălui cele patru etape fundamentale ale prosperității tale financiare. Așadar:

1. Venituri active și pasive

Totul începe cu crearea unor surse diferite de venituri active și pasive. Acestea reprezintă izvorul viitoarei tale averi. Ține minte un aspect: veniturile active sunt direct dependente de timpul tău, în timp ce veniturile pasive sunt relativ independente de timpul alocat, odată ce au fost create și stabilizate.

2. Fondurile speciale

În această categorie intră fondurile rezervă pe care le constitui și care îți asigură cele necesare vieții în caz că apar probleme cu finanțele. De regulă sunt cel puțin două, unul de urgență care să poată fi accesat imediat și unul pe un interval de timp mediu, de 3-6 luni, pentru evenimente mai ample (ți-ai pierdut o sursă de venit de exemplu și ai nevoie de timp să găsești altceva).

3. Economisirea

Ca să poți atinge prosperitatea financiară și mai târziu, independența financiară, ai nevoie de bani economisiți. În acest context, așa cum am spus și mai sus, a economisi nu înseamnă a păstra banii ci a-i investi în scopul multiplicării lor fără efort. Ceea ce ne duce la cea de-a patra etapă.

4. Investițiile

Dacă ai parcurs cu succes primele trei etape vei avea suficiente fonduri pentru a începe să investești. Există o mulțime de moduri de a investi banii, fiecare cu avantajele, dezavantajele și riscurile aferente. Piața de capital oferă multe oportunități și vei putea alege instrumentele care ți se potrivesc cel mai bine. Dar vei avea nevoie să studiezi ce înseamnă ea și cum o poți folosi pentru a-ți multiplica banii.

Odată ce ai început să investești, această etapă poate dura ani și zeci de ani. Nu există limite, dar este nevoie de disciplină și educație de investitor. Doar așa poți fi sigur că vei lua deciziile cele mai bune pentru banii tăi. Iar dacă nu știi de unde să începi, explorează materialele de pe Clubul Investitorilor pentru că vei găsi aici tot ce ai nevoie pentru a-ți investi banii în siguranță.

Mult succes și randamente bune!

Dacă îți dorești să fii independent financiar sau pur și simplu să câștigi mai mulți bani, am dat startul programului complet de inițiere în investiții De la Zero la Independența Financiară. Click aici pentru mai multe detalii, bonusuri și înscriere »